Kumppanuusmainonta

Opas lisätulojen hankkimiseen kotona

Passiivista tuloa affiliate-markkinoinnilla

Luettuasi tämän oppaan saat kokonaisvaltaisen kuvan siitä, mitä affiliate-markkinointi eli kumppanuusmainonta on, miten kumppanuusmainonta toimii ja kuinka sinä voit tehdä sillä lisätuloja kotona. Olen toiminut usean vuoden ajan aktiivisesti affiliate-markkinoinnissa ja haluan nyt sinulle kertoa, miten sinä voit tienata rahaa netissä. Jos tiedät jo valmiiksi mitä kumppanuusmainonta on, voit siirtyä heti oppaan alkuun tästä.

Affiliate suomeksi: Mitä kumppanuusmainonta on?

Minulta usein kysytään, mitä teen yrittäjänä ja kuinka ansaitsen rahaa. Aloitan kertomalla jotakuinkin näin: ”Essentumin yrittäjänä teen pääsääntöisesti affiliate-markkinointia…” – Kieltämättä olen usein joutunut toistamaan sanan ”affiliate” ja syystäkin.

Affiliate suomeksi tarkoittaa kumppanuutta. Voisin siis kertoa liiketoiminnastani kiinnostuneelle henkilölle tekeväni kumppanuusmainontaa. Mitä affiliate-markkinointi eli kumppanuusmainonta sitten on? Tässä lyhyt ja ytimekäs vastaus minun sanoin:

”Kumppanuusmainonta on esimerkiksi yrityksen verkkokaupan tuotteiden ja palveluiden markkinointia tulospohjaisesti. Tulospohjainen markkinointi tarkoittaa, että yritys maksaa vain tekemästään tuloksesta markkinointikuluja palkkiona sille taholle, joka on tuonut ostavia asiakkaita yritykselle.”

Kuinka kumppanuusmainonta mahdollistaa sitten rahan ansaitsemisen netissä? – Otan nopean esimerkin.

Jos minä olen verkkokauppaa ylläpitävän yrityksen kumppani eli julkaisija, saan jokaisesta yrityksen verkkokauppaan tuomastani maksavasta asiakkaasta tai muusta yrityksen haluamasta toimesta palkkion. Tämä palkkio on oikeaa veronalaista tuloa, rahaa.

Miten sovin kumppanuudesta yritysten kanssa?

Kumppanuusmainonnassa minun (julkaisijan) ja yrityksen (mainostaja) välillä toimii osapuoli, joka saattaa minut ja yrityksen yhteen. Tätä osapuolta kutsutaan affiliate-verkostoksi. Affiliate-verkosto siis mahdollistaa kumppanuuden luomisen julkaisijan ja mainostajan välillä.

Tällä tavalla kumppanuusmainonta toimii. Mielessäsi on todennäköisesti jo nyt paljon kysymyksiä, mutta jatka vain lukemista niin kerron tarkemmin, miten homma toimii.

Affiliate-verkosto koordinoi toimintaa ja saattaa osapuolet yhteen

Kuten juuri esittelin sinulle, affiliate-verkosto toimii siis yhtenä välikappaleena, joka saattaa julkaisijat ja mainostajat yhteen. Affiliate-verkoston toiminta ei rajoitu vain osapuolen yhteensaattamiseen, vaan sen lisäksi affiliate-verkosto toimittaa seurantateknologian eli niin sanotut affiliate-linkit, jotka keräävät dataa kävijöiden liikkumisesta julkaisijalta mainostajalle. Affiliate-verkosto maksaa myös sinun tienaamat komissiot pankkitilillesi, jotka sen ensiksi veloittaa mainostajalta.

Seurantateknologian ansiosta sekä julkaisijan että mainostajan on helppo seurata markkinoinnin tapahtumia. Julkaisija näkee omalta käyttäjätililtään ansaitsemansa rahan, jokaiseen myyntitapahtumaan johtaneen tavoitteen tiedot sekä aktiiviset mainoskampanjat, joihin julkaisija voi rekisteröityä. Vastaavasti mainostaja voi seurata käyttäjätililtään, mistä hänen sivuilleen on tullut maksavia asiakkaita ja kuinka paljon hän on saanut voittoa eli tulosta julkaisijan tekemästä markkinoinnista. Mainostaja näkee myös tilastoista, kuinka paljon hänen täytyy maksaa kumppanuusmainonnasta markkinointikuluja julkaisijoille.

Julkaisijan ja mainostajien lisäksi unohtamatta affiliate-verkostoa tarvitaan vielä ne paikat, jossa mainonta tapahtuu. Tästä vastaa julkaisija. Mainospaikkoja kumppanuusmainonnassa ovat esimerkiksi kauneus- ja terveysalan blogit, alennuskoodisivustot, Facebook- ja Instagram-tilit sekä hintavertailusivustot.

Nämä paikat ovat siis verkossa sijaitsevia medioita. Verkkomedian kautta julkaisijan tavoitteena on ohjata kävijäliikennettä mainostajan verkkosivuille ja saada sitä kautta tienattua passiivista tuloa.

Mitä passiivinen tulo tarkoittaa?

Yksinkertaisesti sanottuna passiivinen tulo on rahallista tuloa, jota voi ansaita silloin kun sen eteen ei tee aktiivisesti töitä. Passiivisen tulon vastakohta on aktiivinen tulo, jossa esimerkiksi toimit työntekijänä jollekin yritykselle ja myyt omaa aikaasi tuntipalkkaa vastaan. Otan yhden esimerkin passiivisesti tulosta, joka toimii affiliate-markkinoinnin avulla.

Blogia ylläpitävällä Annella on blogisivuillaan affiliate-linkin sisältävä mainoskuva tai vaikkapa esittelyteksti jollekin tuotteelle. Annen omistamaan blogiin kävijät pääsevät lukemaan artikkeleita milloin vain. Hän voi olla vaikkapa ulkona virkistäytymässä pitkän kirjoitteluhetken jälkeen ja samaan aikaan Annen omalle blogisivulle tulee vierailija, joka päättää klikata affiliate-linkin sisältävää mainoskuvaa. Kävijä tekee mainostajan haluaman toimen. Tässä vaiheessa on syntynyt yksi konversio eli myyntitapahtuma.

Ulos virkistäytymään lähtenyt ahkera bloggaaja palaa kotiin ja huomaa: ”Ahaa, olen tänään ansainnut X määrän rahaa tästä mainoskuvasta/esittelytekstistä.” – Tällaista tapaa kutsutaan passiiviseksi tuloksi.

Anne on tehnyt ensiksi töitä blogiartikkelin kirjoittamisen eteen ja saa siitä alkaen passiivista tuloa kun kävijät tekevät hänen haluaman ostotoimen. Vaikka bloggaaja olisi lomailemassa ulkomailla, voi joku kävijä saapua Annen sivuille ja kiinnostua Annen mainostamasta sisällöstä, oli se sitten omien yhteystietojen antaminen jollekin yritykselle tai vaikkapa osto mainostajan verkkokaupassa.

Tällä tavalla affiliate-markkinointi tuo passiivista tuloa. Jatketaan eteenpäin niin kerron, kuinka sinä voit aloittaa kumppanuusmainonnan ja rahan tienaamisen netissä.

Miten tienata rahaa netissä? – Aloita kumppanuusmainonta näillä ohjeilla

Affiliate-markkinointi on toimiva tapa ansaita lisätuloja kotona. Sinun ei tarvitse olla kauppatieteiden maisteri tai lukiosta valmistunut ylioppilas koska kumppanuusmainontaa voit tehdä ilman yritystä ja mittavia alkuinvestointeja. Myöhemmin kun affiliate-tulosi kasvatat, kannattaa sinun perustaa vähintään toiminimi niinkuin minäkin tein.

En aio kertoa sinulle kaikkia ”affiliate-salaisuuksia”, mutta kerron, kuinka perustat itsellesi verkkosivun ja liityt affiliate-verkostoon. Kaikki tieto on sinun käsissäsi kun vain olet valmis käyttämään istumalihaksia ja aikaa alan itseopiskeluun.

Tässä vaiheessa kannattaa unohtaa verkostomarkkinointi, kyselyiden täyttäminen palkkiota vastaan ja muut sponsorituotteet. Kyse on oikein riihikuivan tekemisestä, passiivisen tulon ansaitsemisesta. Aloitetaan!

Ensimmäinen vaihe: Verkkomedian luonti

Jotta voit aloittaa affiliate-markkinoinnin, sinun täytyy ensiksi miettiä, mistä asioista olisit kiinnostunut pitämään esimerkiksi blogia tai muuta verkkomediaa. Oletko ahkera käymään kuntosalilla vai tykkäätkö seurata muotia? Blogilla tienaaminen affiliate-markkinoinnin kautta on varmasti perinteisin tapa aloittaa rahan tienaaminen netissä.

Blogia varten tarvitset verkkotunnuksen ja palvelimen. Pelkkä verkkotunnus ja palvelin ei riitä, vaan tarvitaan jokin alusta, mille rakennat oman blogisi. Helppokäyttöisyyden ja turhan IT-säätämisen kannalta paras ja ennen kaikkea ilmainen ratkaisu blogialustalle on WordPress. WordPress on avoimeen lähdekoodin perustuva niin sanottu sisällönhallintajärjestelmä (Content Management System eli CMS).

Nämä kolme palikkaa saat helposti käyttöösi esimerkiksi Suomessa toimivalta Zoner Oy:ltä. Minä henkilökohtaisesti suosittelen sinua käyttämään Zonerin tarjoamia WordPress-virtuaalipalvelimia. Miksi? – Zoner tarjoaa minun kokemusten perusteella Suomen nopeimpia WordPressille optimoituja palvelimia. Mikään muu käyttämäni palveluntarjoaja ei ole päässyt yhtä nopeisiin sivujen latausaikoihin.

Zonerin edullisin Starter-paketti maksaa kuukauden laskutusjaksoissa 24,80 euroa ja sen ominaisuudet ovat kuin luotu juuri oman blogin perustamista varten. Säästät rahaa noin 48 euroa vuositasolla kun valitset laskutusjaksoksi 12 kuukautta. Tällöin maksat 238,08 euroa vuosittain palvelinkuluja ja voit vähentää kulut suoraan henkilöverotuksessa tai yrityksesi verotuksessa. Vuoden laskutusjaksoissa kuukausierän määrä olisi siis 4,00 euroa edullisempi kuin yhden kuukauden laskutusjaksoissa.

Verkkotunnuksista maksetaan vuosittain palvelumaksu, jonka kautta verkkotunnuksen omistajuus pysyy sinulla. Zonerilla tunnetuimpien verkkotunnusten (.fi, .com, .net jne.) hinta on 24,00 euroa, mutta saat ensimmäisen vuoden 50%:n alennuksella eli 12,00 eurolla. Hyvä tapa suojata omaa ”brändiä” on ostaa ainakin tunnetuimmat verkkotunnusten päätteet haluamallasi nimellä.

Mutta entä jos en halua perustaa blogia?

Affiliate-markkinointi on siitä mahtava juttu, että sen harjoittaminen onnistuu käytännössä missä tahansa viestintäkanavassa. Voit perustaa vaikkapa matkailuaiheisen Instagram-tilin, jossa ajoittain mainostat lomailun ja vapaa-ajan kampanjoita.

Toinen vaihe: Luo sisältöä

Oli se sitten blogi tai Instagram-tili, tarvitset kiinnostavaa sisältöä, jonka lukemiseen ihmiset ovat valmiita käyttämään omaa aikaa minuutinkin verran elämästään. Lue sisällöntuottamista ja copywritingia käsitteleviä oppaita, liity erilaisiin ryhmiin sosiaalisissa medioissa tai kysy minulta apua. Tyhjässä blogissa tai Instagram-sivulla tuskin on kävijöitä.

Kolmas vaihe: Liity affiliate-verkostoon

Tämä on se hetki kun sinusta tulee affiliate-julkaisija. Kun sinulla on uusi blogi, Instagram-sivut tai muunlainen affiliate-markkinointiin sopiva verkkomedia, olet nyt valmis liittymään affiliate-verkostoon. Voit liittyä vapaasti yhteen tai useampaan verkostoon. Affiliate-julkaisijaksi liittyminen ei maksa mitään.

Tässä on kolme Suomessa toimivaa affiliate-verkostoa, joihin kannattaa liittyä. Olen listannut lyhyesti jokaisen affiliate-verkoston alle, millaisia mainoskampanjoita affiliate-verkostosta löytyy ja pääset heti täyttämään julkaisijahakemuksen klikkaamalla painiketta.

Adservice logo - Essentum

Adservice

 • Pohjoismaalainen affiliate-verkosto
 • Runsaasti terveys- ja kauneusalan kampanjoita
 • Englanninkielinen selkeä käyttöliittymä
 • Valmiit skriptit esim. vertailusivustoille
Adtraction logo - Essentum

Adtraction

 • Toimii useissa maissa
 • Paljon alennuskoodeja (Huomio bloggaajat!)
 • Selkeä suomenkielinen käyttöliittymä
 • Chat-palvelulla helppo viestiä Adtraction-tiimille
TradeTracker logo - Essentum

TradeTracker

 • Toimintaa 24 maassa
 • Monien suomalaisten verkkokauppojen käyttämä
 • Suomenkielinen ja monipuolinen käyttöliittymä
 • 10 € palkkio uusille julkaisijoille rekisteröitymisestä

Neljäs vaihe: Rekisteröidy kampanjoihin

Julkaisija-tilin avaamisen jälkeen pääset heti tutustumaan mainostajiin ja kampanjoihin. Tutustu ja hae sellaisiin kampanjoihin, jotka sopivat blogisi tai muun verkkomedian aiheeseen. Esimerkiksi, jos bloggaat luonnonkosmetiikan käytöstä, sinun ei kannata mainostaa blogissasi atk-tarvikkeita, vaan valikoida luonnonkosmetiikkaa tarjoavien mainostajien kampanjoita.

Jos olet kiinnostunut jakamaan alennuskoodeja ja sitä kautta saamaan affiliate-linkkien kautta rahaa, suosittelen rekisteröitymistä Adtractionille. Adtraction toimittaa monien verkkokauppojen alennuskoodit julkaisijoille. Suosittelen, että otat sähköposti-ilmoitukset käyttöön julkaisija-tililtäsi, jotta pysyt kärryillä kun uusia alennuskoodeja lisätään kampanjoihin.

Adservice ja TradeTracker vuorostaan sisältävät sadoittain eri aiheisia mainoskampanjoita. Pelkästään TradeTrackerilla oli yli 300 aktiivista mainoskampanjaa Suomen alueella joulukuussa 2018. Adservicella sen sijaan on paljon terveys- ja kauneusalan kampanjoita sekä valmiita skripteja oman vertailusivuston tekemiseen vaikkapa aikakauslehdille. TradeTrackerille jokainen uusi julkaisija saa 10 € palkkion hakiessaan julkaisijaksi.

Viides ja viimeinen vaihe: Jatka sisällöntuottamista ja nauti työstäsi

Nyt kun sinulla on julkaisijatili ainakin yhteen affiliate-verkostoon, jatka eteenpäin tuottamalla sisältöä aiheesta, josta oikeasti pidät. Ole valmis erehtymään ja oppimaan. Se on oikeastaan yksi niistä affiliate-salaisuuksista, jonka halusin pimittää sinulta tähän saakka. Entä sitten ne loput affiliate-salaisuudet? Yksinkertaista, mutta totta – kaikki affiliate-markkinoinnin salaisuudet ovat ”avoimia” ja kun jatkat vain harjoittelemista sekä opettelet menestyneiden affien tapoja, huomaat saman kuin minä. Kaikki se tieto, mitä tarvitset on sinun mielessäsi ja internetissä kaikkien luettavissa. Minä en aluksi uskonut tähän.

Älä luovuta, jos et saa ensimmäisen tai kolmen kuukauden aikana yhtään myyntiä. Ole kärsivällinen ja vaikka tunnet, että kirjoittaisit vain itsellesi, jatka kirjoittamista. Ennemmin tai myöhemmin sinun antama työpanoksesi palkitaan.

Vältä nämä 4 yleistä virhettä kumppanuusmainonnassa

 1. Älä spämmää blogiasi mainosbannereilla. Tekstilinkit toimivat 200% paremmin kuin bannerimainonta.
 2. Vältä liikaa tuputtamasta tuotteita ja palveluita. Julkaise 80% lukijoita hivelevää sisältöä ja 20% kaupallista sisältöä.
 3. Älä jää yksin ongelmasi kanssa. Kysy apua julkaisijamanagerilta tai erilaisista digimarkkinoinnin ryhmistä ja yhteisöistä.
 4. Luovuttaminen ei kannata. Vaikka kuinka olisit käyttänyt jo 100 tai 200 tuntia sivujesi parissa eikä senttiäkään ole tullut, jatka.

Löydät varmasti Facebookista erilaisia ryhmiä, jotka käsittelevät myyntiä ja markkinointia. Liity näihin ryhmiin ja lähde mukaan keskustelemaan. Yhteisöistä on ollut minullekin runsaasti apua. Voit myös ottaa yhteyttä minuun ja katsotaan, kuinka voin auttaa sinua kumppanuusmainonnan aloittamisessa.

Toivon kovasti, että sait tästä oppaasta itsellesi paljon arvokasta tietoa affiliate-markkinoinnista. Tämän oppaan ensisijainen tarkoitus on juurikin saada sinut ymmärtämään, että passiivinen tulo tai rahan tienaaminen netissä ei ole mitään tähtitiedettä, vaan jos vain sinulla on polte ja motivaatio tehdä rahaa, tämä opas antaa hyvät puitteet toiminnan aloittamiseen. Tsemppiä työskentelyyn!

Rajallinen määrä toimeksiantoja - Pyydä tarjous heti!

Voin ottaa kuukausittain vain rajallisen määrän toimeksiantoja vastaan. Suosittelen, että varaat heti ilmaisen konsultointisoiton yrityksellesi ja soitan sinulle valittuna ajankohtana.
Voit myös lähettää minulle suoraan sähköpostia. Tarkastan sähköpostit kolmesti päivässä ja vastaan nopeasti tiedusteluihin.