Affiliate-markkinointi eli kumppanuusmainonta

Opas lisätulojen hankkimiseen kotona

Passiivista tuloa affiliate-markkinoinnilla

Tällä sivulla saat kokonaisvaltaisen kuvan siitä, mitä affiliate-markkinointi eli kumppanuusmainonta on, miten affiliate-markkinointi toimii ja kuinka voit tehdä sillä lisätuloja kotona. Olen toiminut usean vuoden ajan aktiivisesti affiliate-markkinoinnissa ja haluan nyt sinulle kertoa, miten sinä voit tienata rahaa netissä. Jos tiedät valmiiksi mitä kumppanuusmainonta on, voit siirtyä heti oppaan alkuun tästä.

Affiliate suomeksi – Mitä kumppanuusmainonta on?

Minulta usein kysytään, mitä teen yrittäjänä ja kuinka ansaitsen rahaa. Aloitan kertomalla jotakuinkin näin: ”Essentumin yrittäjänä teen pääsääntöisesti affiliate-markkinointia…” – Kieltämättä olen usein joutunut toistamaan sanan ”affiliate” ja syystäkin.

Affiliate tarkoittaa suomeksi kumppanuutta. Voisin siis kertoa toiminnastani kiinnostuneelle henkilölle tekeväni kumppanuusmainontaa. Mitä affiliate-markkinointi eli kumppanuusmainonta sitten on? Tässä lyhyt ja ytimekäs vastaus minun sanoin:

”Kumppanuusmainonta on esimerkiksi Zalandon tuotteiden ja palveluiden markkinointia tulospohjaisesti. Tulospohjainen markkinointi tarkoittaa, että Zalando maksaa markkinointikuluja vain syntyneestä myynnistä eli tuloksesta.”

Kuinka kumppanuusmainonta mahdollistaa sitten rahan ansaitsemisen netissä? – Otan nopean esimerkin.

Jos minä olen Zalandon kumppani eli julkaisija, saan jokaisesta Zalandolle tuomastani asiakkaasta tai muusta halutusta toimesta palkkion. Tämä palkkio on oikeaa veronalaista tuloa, rahaa.

Miten sitten sovin kumppanuudesta yrityksen X kanssa?

Kumppanuusmainonnassa minun (julkaisijan) ja yrityksen (mainostaja) välillä toimii osapuoli, joka saattaa minut ja yrityksen, esimerkiksi juuri Zalandon yhteen. Tätä osapuolta kutsutaan affiliate-verkostoksi. Affiliate-verkosto siis mahdollistaa kumppanuuden luomisen julkaisijan ja mainostajan välillä.

Tällä tavalla kumppanuusmainonta toimii. Mielessäsi on todennäköisesti jo nyt paljon kysymyksiä, mutta jatka vain lukemista niin kerron tarkemmin, miten homma toimii.

Affiliate-verkosto koordinoi toimintaa ja saattaa osapuolet yhteen

Kuten äsken kerroin, affiliate-verkosto toimii siis yhtenä välikappaleena, joka saattaa julkaisijat ja mainostajat yhteen. Affiliate-verkoston toiminta ei rajoitu vain osapuolen yhteensaattamiseen. Sen lisäksi affiliate-verkosto toimittaa seurantateknologian eli niin sanotut affiliate-linkit, jotka keräävät dataa kävijöiden liikkumisesta julkaisijalta mainostajalle.

Seurantateknologian ansiosta sekä julkaisijan että mainostajan on helppo seurata markkinoinnin tapahtumia. Julkaisija näkee omalta käyttäjätililtään ansaitsemansa rahan, tapahtumat mainostajan sivuille sekä näkee myös aktiiviset mainoskampanjat, johon julkaisija voi hakeutua. Vastaavasti mainostaja näkee, mistä hänen sivuilleen on tullut maksavia asiakkaita ja kuinka paljon hän on saanut voittoa eli tulosta julkaisijan tekemästä markkinoinnista. Mainostaja näkee myös tilastoista, kuinka paljon hänen täytyy maksaa kumppanuusmainonnasta markkinointikuluja.

Julkaisijan ja mainostajien lisäksi, unohtamatta affiliate-verkostoa tarvitaan vielä ne paikat, jossa mainonta tapahtuu. Tästä vastaa julkaisija. Mainospaikkoja kumppanuusmainonnassa ovat esimerkiksi kauneus- ja terveysalan blogit, alennuskoodisivustot, Facebook- ja Instagram-tilit sekä hintavertailusivustot.

Nämä paikat ovat siis verkossa sijaitsevia medioita. Verkkomedian kautta julkaisijan tavoitteena on ohjata kävijäliikennettä mainostajan verkkosivuille ja saada sitä kautta tienattua passiivista tuloa.

Mitä passiivinen tulo tarkoittaa?

Yksinkertaisesti sanottuna, passiivinen tulo on rahallista tuloa, jota voi ansaita silloin kun sen eteen ei tee aktiivisesti töitä. Otan yhden esimerkin passiivisesti tulosta, joka toimii affiliate-markkinoinnin avulla.

Blogia ylläpitävällä Annella on blogisivuillaan affiliate-linkin sisältävä mainoskuva tai vaikkapa esittelyteksti jollekin tuotteelle. Annen omistama blogi on verkossa avoinna aina 24/7. Hän voi olla vaikkapa ulkona virkistäytymässä pitkän kirjoitteluhetken jälkeen ja samaan aikaan Annen omalle blogisivulle tulee kävijä, joka päättää klikata affiliate-linkin sisältävää kuvaa. Hän tekee mainostajan haluaman toimen. Tässä vaiheessa on syntynyt yksi konversio eli myyntitapahtuma.

Ulos virkistäytymään lähtenyt ahkera bloggaaja palaa kotiin ja huomaa: ”Ahaa, olen tänään ansainnut X määrän rahaa tästä mainoskuvasta/esittelytekstistä.” – Tällaista tapaa kutsutaan passiiviseksi tuloksi. Anne on tehnyt ensiksi töitä blogin artikkelin kirjoittamisen eteen ja saa siitä lähtien passiivista tuloa kun kävijät tekevät julkaisijan haluaman toimen. Vaikka bloggaaja olisi nukkumassa, voi joku käyttäjä yöaikaankin olla Annen sivuillaan ja tehdä halutun toimen, oli se sitten omien yhteystietojen antaminen jollekin yritykselle tai vaikkapa osto mainostajan verkkokaupassa.

Tällä tavalla affiliate-markkinointi tuo passiivista tuloa. Jatketaan eteenpäin niin kerron, kuinka sinä voit aloittaa kumppanuusmainonnan ja rahan tienaamisen netissä.

Essentum - Kumppanuusmainonnan opas suuri

Miten tienata rahaa netissä? – Aloita affiliate-markkinointi näillä ohjeilla

Affiliate-markkinoinnin tekeminen onnistuu keneltä vain. Sinun ei tarvitse olla kauppatieteiden maisteri tai edes vielä lukiosta valmistunut ylioppilas koska kumppanuusmainontaa voit tehdä ilman yritystä ja mittavia alkuinvestointeja. Myöhemmin kun affiliate-tulosi kasvatat, kannattaa sinun perustaa vähintään toiminimi niinkuin minäkin tein.

En aio kertoa sinulle kaikkia ”affiliate-salaisuuksia”, mutta kerron, kuinka perustat itsellesi verkkosivun ja liityt affiliate-verkostoon. Haluan tässä vaiheessa kumota äskeisen lauseeni, affiliate-markkinoinnissa eli suomeksi kumppanuusmainonnassa ei ole mitään salaisuuksia. Kaikki tieto on sinun käsissäsi kun vain olet valmis käyttämään istumalihaksia ja opiskelemaan alaa.

Tässä vaiheessa kannattaa unohtuu verkostomarkkinointi, kyselyiden täyttäminen palkkiota vastaan ja muut sponsorituotteet. Kyse on oikein riihikuivan tekemisestä, passiivisen tulon ansaitsemisesta. Aloitetaan!

Ensimmäinen vaihe: Verkkomedian luonti

Jotta voit aloittaa affiliate-markkinoinnin, sinun täytyy ensiksi miettiä, mistä asioista olisit kiinnostunut pitämään esimerkiksi blogia. Oletko ahkera käymään kuntosalilla vai tykkäätkö seurata muotia? Blogin perustaminen affiliate-markkinointiin on varmasti perinteisin tapa aloittaa rahan tienaaminen netissä.

Blogia varten tarvitset verkkotunnuksen ja palvelimen. Pelkkä verkkotunnus ja palvelin ei riitä, vaan tarvitaan jokin työkalu, millä blogi rakennetaan. Nopean oppimisen ja turhan IT-säätämisen kannalta paras ratkaisu blogin perustamiseen on WordPress. WordPress on ilmainen ja avoimeen lähdekoodin perustuva niin sanottu sisällönhallintajärjestelmä (Content Management System eli CMS).

Nämä kolme palikkaa saat helposti hankittua esimerkiksi Suomessa toimivalta Zoner Oy:ltä. Minä henkilökohtaisesti suosittelen sinua käyttämään Zonerin tarjoamia WordPress-virtuaalipalvelimia, jotka ovat todella nopeita ja myös edullisia. Zonerilla on myös ystävällinen asiakaspalvelu, joka väsymättä auttaa pulmatilanteissa.

Zonerin edullisin Starter-paketti maksaa kuukauden laskutusjaksoissa 24,80 € ja sen ominaisuudet ovat kuin luotu juuri oman blogin perustamista varten. Säästät rahaa noin 48 euroa vuositasolla kun valitset laskutusjaksoksi 12 kuukautta. Tällöin maksat 238,08 € vuosittain palvelinkuluja ja voit vähentää kulut suoraan henkilöverotuksessa tai yrityksesi verotuksessa. Vuoden laskutusjaksoissa kuukausierän määrä olisi siis 4,00 euroa edullisempi kuin yhden kuukauden laskutusjaksoissa.

Verkkotunnuksista maksetaan vuosittain palvelumaksu, jonka kautta verkkotunnuksen omistajuus pysyy sinulla. Zonerilla verkkotunnuksen (.fi, .com, .net jne.) hinta on 24,00 euroa, mutta saat ensimmäisen vuoden 50%:n alennuksella eli 12,00 eurolla. Monissa tapauksissa on myös hyvä suojata omaa ”brändiä” ja ostaa ainakin tunnetuimmat verkkotunnusten päätteet haluamallasi nimellä.

Toinen vaihe: Luo sisältöä

Oli se sitten blogi tai Instagram-tili, tarvitset kiinnostavaa sisältöä, jonka lukemiseen ihmiset ovat valmiita käyttämään omaa aikaa minuutinkin verran elämästään. Lue sisällöntuottamista ja copywritingia käsitteleviä oppaita, liity erilaisiin ryhmiin sosiaalisissa medioissa tai kysy minulta apua. Tyhjässä blogissa tai Instagram-sivulla tuskin on kävijöitä.

Kolmas vaihe: Liity affiliate-verkostoon

Tämä on se hetki kun sinusta tulee affiliate-julkaisija. Kun sinulla on uusi blogi, Instagram-sivut tai muunlainen affiliate-markkinointiin sopiva verkkomedia, olet nyt valmis liittymään affiliate-verkostoon. Voit liittyä vapaasti yhteen tai useampaan verkostoon. Affiliate-julkaisijaksi liittyminen ei maksa mitään.

Tässä on kolme Suomessa toimivaa affiliate-verkostoa, joihin suosittelen sinun liittyvän. Olen listannut lyhyesti jokaisen alle, millaisia mainoskampanjoita affiliate-verkostosta löytyy ja pääset heti täyttämään julkaisijahakemuksen klikkaamalla painiketta.

Adservice logo - Essentum

Adservice

Pohjoismaalainen affiliate-verkosto
Runsaasti terveys- ja kauneusalan kampanjoita
Englanninkielinen käyttöliittymä
Valmiit skriptit esim. vertailusivustolle
Adtraction logo - Essentum

Adtraction

Useissa maissa toimiva affiliate-verkosto
Paljon alennuskoodeja (Huomio bloggaajat!)
Selkeä suomenkielinen käyttöliittymä
Chat-palvelulla helppo viestiä Adtraction-tiimille
TradeTracker logo - Essentum

TradeTracker

Suomen lisäksi toimii 23 muussa maassa
Monien suomalaisten verkkokauppojen käyttämä
Suomenkielinen monipuolinen käyttöliittymä
10 € palkkio uusille julkaisijoille

Valitse Adservice, jos...

Haluat tehdä oman hintavertailusivuston
Sinua kiinnostaa esimerkiksi puhelinliittymien markkinointi
Olet kiinnostunut kauneus- ja terveysalasta
Haluat tehdä mainontaa Facebookissa tai Instagramissa

Valitse Adtraction, jos...

Haluat perustaa alennuskoodisivuston
Olet kiinnostunut markkinoimaan verkkokauppoja
Sinua kiinnostaa muotibloggaaminen
Tarvitset selkeän ja suomenkielisen käyttöliittymän

Valitse TradeTracker, jos...

Etsit affiliate-verkostoa, jolla on sadoittain kampanjoita
Haluat ryhtyä bloggaajaksi
Sinua kiinnostaa tietokoneiden, pelien ja puhelintarvikkeiden markkinointi
Olet halukas saamaan 10 € palkkion liittymisestä ;-)
Neljäs vaihe: Rekisteröidy kampanjoihin

Julkaisija-tilin avaamisen jälkeen pääset heti tutustumaan mainostajiin ja kampanjoihin. Tutustu ja rekisteröidy sellaisiin kampanjoihin, jotka sopivat blogisi tai muun verkkomedian aihealueeseen. Esimerkiksi, jos bloggaat luonnonkosmetiikan käytöstä, sinun ei kannata mainostaa blogissasi atk-tarvikkeita, vaan valikoida luonnonkosmetiikkaa tarjoavien mainostajien kampanjoita.

Jos olet kiinnostunut jakamaan alennuskoodeja ja sitä kautta saamaan affiliate-linkkien kautta rahaa, suosittelen rekisteröitymistä Adtractionille. Adtraction toimittaa monien verkkokauppojen alennuskoodit julkaisijoille.

Adservice ja TradeTracker vuorostaan sisältävät loputtoman määrän eri aiheisia mainoskampanjoita. Adservicella on paljon terveys- ja kauneusalan kampanjoita sekä valmiita skripteja vertailusivuston tekemiseen. Jokainen uusi julkaisija saa 10 € palkkion hakiessaan julkaisijaksi TradeTrackerille.

Viides ja viimeinen vaihe: Jatka sisällöntuottamista ja nauti työstäsi

Nyt kun sinulla on julkaisijatili ainakin yhteen affiliate-verkostoon, jatka eteenpäin tuottamalla sisältöä aiheesta, jota rakastat. Ole valmis erehtymään ja oppimaan. Se on oikeastaan se affiliate-salaisuus, jonka halusin pimittää sinulta tähän saakka. Älä luovuta, jos et saa ensimmäisen tai kolmen kuukauden aikana yhtään myyntiä. Ole kärsivällinen ja vaikka tunnet, että kirjoittaisit vain itsellesi, jatka kirjoittamista. Ennen tai myöhemmin sinun antama työpanoksesi palkitaan.

Vältä nämä x yleistä virhettä kumppanuusmainonnassa

1Älä spämmää blogiasi mainosbannereilla. Tekstilinkit toimivat 200% paremmin kuin bannerimainonta.
2Vältä liikaa tuputtamasta tuotteita ja palveluita. Julkaise 80% lukijoita kiinnostavaa sisältöä ja 20% kaupallista sisältöä.
3Älä jää yksin ongelman kanssa. Kysy apua julkaisijamanagerilta tai erilaisista digimarkkinoinnin ryhmistä ja yhteisöistä.
4Luovuttaminen ei kannata. Vaikka kuinka olisit käyttänyt jo 100 tai 200 tuntia sivujesi parissa eikä senttiäkään ole tullut, jatka.

Löydät varmasti Facebookista erilaisia ryhmiä, jotka käsittelevät myyntiä ja markkinointia. Liity näihin ryhmiin ja lähde mukaan keskustelemaan. Yhteisöistä on ollut minullekin runsaasti apua.

Rajallinen määrä toimeksiantoja - Pyydä tarjous heti!

Voin ottaa kuukausittain vain rajallisen määrän toimeksiantoja vastaan. Suosittelen, että varaat heti ilmaisen konsultointisoiton yrityksellesi ja soitan sinulle valittuna ajankohtana.
Voit myös lähettää minulle suoraan sähköpostia. Tarkastan sähköpostit kolmesti päivässä ja vastaan nopeasti tiedusteluihin.

Seuraa minua muualla verkossa

Olen aktiivinen Twitter- ja LinkedIn-käyttäjä. Seuraa minua ja liity mukaan keskusteluun! Lupaan, etten aina twiittaa vain hakukoneoptimoinnista ja sisältömarkkinoinnista.
Essentum - Arttu Heikkinen